20 Temmuz 2016 Çarşamba

Yurt Dışında Yaşamanın Hiç Zorluğu Yok mu?

Bir önceki yazımda böyle bir soru sorulmuştu yorumlarda. Orada kısaca yanıtladım ama bu konuyu biraz derin ele almak  istiyorum.

Toplam 6 yıldır ülkemizden uzaktayız. Ayrıca bizim gibi expat arkadaşlarımızla da bol bol dertleşiyoruz. Elbette yurt dışında yaşamanın birçok zorluğu var. Gerek tecrübelerimizden gerekse gördüklerimizden yola çıkarak, bu zorlukları ele alırken iki kısma ayırmak gerekir. Bireysel zorluklar ve göçtüğün ülke/toplum kaynaklı zorluklar.

Diyelim yurt dışında yaşamayı düşünüyorsunuz ve her kafadan bir ses çıkıyor. Başa çıkmanız gereken meselelerin bu iki kategoriden hangisine ait olduğunu net bir şekilde ayırabilirseniz, olaylar daha berrak hale gelecektir.

Bireysel zorluklar olarak, dili bilip bilmediğiniz, yeniliklere açık olup olmadığınız, geride bırakılanlara duyulan özleme ne kadar esir olduğunuz, yalnızlıkla aranızın nasıl olduğu, eski alışkanlıkları terkedip terkedememe durumu, okullara adaptasyon.... gibi sebebi ve kontrolü sadece sizin elinizde olan zorluklar sayılabilir.

Dış kaynaklı zorluklar ise, yasal izinlerin çıkarılma süreci, varsa toplumdaki ırkçılık, devletin expatlara sağladığı sosyal güvenlik hizmetleri, ev ve iş bulma süreçlerindeki zorluklar gibi özetlenebilir. Bu konularda ise siz yapmanız gerekeni yapsanız bile, işlemlerin sonuçlanması zaman alabilir veya olumlu sonuçlanmayabilir. Bu gruptaki zorluklarda olay yüzde yüz kontrolünüzde değildir.

Fakat özellikle gelişmiş ülkelerde, dış kaynaklı zorluklar dediğim meselelerin bir yolu yordamı vardır. Adalet herkes için aynı şekilde geçerlidir ve gerekli şartları sağlayıp gereğini yaptığınızda eninde sonunda zorluklar aşılır, olumlu sonuçlara ulaşılır.

Bu durumda geriye bireysel zorluklar kalıyor ki, bu pek tabi ki kişiden kişiye değişir, üstelik kişi isterse, zorlandığı konunun üzerine giderse, tatmin edici sonuçlara ulaşır.

Sonuçta yurt dışında yaşamanın ne kadar zor olabileceğini kişi, kendisi ve ailesi için muhtemel durumları önceden saptayarak anlayabilir. Sonra da sırayla ele alıp üstesinden gelirse, minimum zorluk yaşayarak süreci atlatabilir.

1 yorum:

  1. Bunun için ben bir ülkeye taşınma kararı almadan önce, mutlaka o ülkeye 1 aylık bir seyahat edilmesi gerektiği taraftarıyım. Her ülke her karakterdeki insana uygun olmayabiliyor ve bunu aşağı yukarı 1 ayda insan hissediyor. 5 ülkede yıllarca yaşamış ve / ama anca 5.sine "yerleşebilmiş" biri olarak öneriyorum :)

    YanıtlaSil